Webbsidor och mobila enheter

Det har blivit allt vanligare att surfa på mobila enheter som smarttelefoner och surfplattor, och det innebär att webbsidans besökare har andra behov som måste uppfyllas. Om webbsidan bara fungerar bra när den besöks från en dator och kraschar eller laddar långsamt på en mobil enhet, leder det till att potentiella kunder slutar besöka webbsidan. Med tidens gång leder det till stora förluster så det är viktigt att se till att webbsidan fungerar även på mobila enheter. Det finns ett par olika sätt att säkerställa detta.

Responsiv design

När man designar en webbsida kan man skriva koden på ett sätt som gör sidan responsiv. Det betyder att den känner av om användaren surfar på mobil, surfplatta eller dator. Sedan anresponsivepassas webbsidans design efter vilken enhet som används. Innehållet på sidan är fortfarande detsamma, men presentationen har ändrats.

Ett exempel på responsiv design är att textstorleken ofta ändras i mobila enheter. Eftersom skärmarna är mindre innebär det att innehållet måste förstoras upp. Det gäller både text och andra delar av webbsidan som knappar och formulär. Då internethastigheten generellt sett är mycket lägre på mobila enheter brukar också all onödig kod skalas bort. Det innebär att flash och javascript inte presenteras på de mobila varianterna av sidan, utan bara lättladdad information som text och små bilder visas.

Speciell sida för mobiler och surfplattor

Ett annat sätt att tillgodogöra de mobila besökarnas behov är genom att skapa en helt ny mobilsida. Detta brukar göras med hjälp av en underdomän som tydligt visar att det är en mobil version av webbsidan som visas. Bland annat Wikipedia använder sig av den här metoden, vilket man kan se om man besöker webbsidan via sin telefon. Istället för att komma till sv.wikipedia.org står det m.sv.wikipedia.org i webbläsaren. M:et står för mobil och visar att det är mobilvarianten man besöker, och ofta finns möjligheten att istället gå vidare till den vanliga sidan. Några som är extrem duktiga på att bygga sidor som fungerar i alla typer av enheter är svenska spelutvecklaren Netent Casino. De utvecklar spelautomater som fungerar lika bra i mobilen som på desktop. Tips är att alltid kolla på dessa för att få inspiration hur man ska bygga hemsidor för framtiden.