Användning av bilder

Förutom text är bilder en typ av information som ofta förekommer på webbsidor. Bilder både kompletterar och understöder texten, men kan i vissa fall också vara helt fristående och berätta en historia på egen hand. Om man säljer produkter är det förstås extra viktigt att man har högkvalitativa och relevanta bvisual-content-affects-emotions-faster-than-textilder som visar upp varorna och visar kunden vad man har att erbjuda.

När man använder sig av bilder måste man se till att man har rättigheterna till dem, eller åtminstone en tillåtelse att använda dessa med vissa restriktioner. Skulle man sakna rättigheter kan det stå en dyrt och leda till dryga böter, så det är alltid bättre att vara försiktig än att chansa med sina bilder.

Hitta lämpliga bilder

Det finns många olika bildbyråer man kan använda sig av för att hitta rätt sorts bilder. En del är helt gratis medan andra kräver betalt antingen per bild eller per månad, och även om man kan hitta högkvalitativa bilder helt gratis brukar de betalda varianterna vara snäppet bättre.

De bilder man använder sig av ska vara relevanta för sidan och hålla hög kvalitet. Till exempel är det lämpligt att använda en bild på någon som spelar poker om man har en spelsida, snarare än en generell bild på någon som bara ser glad ut.

Rättigheter

Någonting som är oerhört viktigt är förstås att man har rättighet att publicera bilden. Använder man sig av en bildbyrå ingår copyright i priset, men det gäller att läsa det finstilta. En del byråer tillåter bara att bilderna används utan vinstsyfte, och i sådana fall kan de inte användas vid produktbeskrivningar och liknande delar av webbsidan.

Vill man få tag i gratis bilder går det att använda sig av någonting som heter creative commons. Det är bilder som helt eller delvis saknar copyright, och som man oftast kan använda hur man vill. Självklart är det viktigt att ta reda på exakt vilka rättigheter man har i varje enskilt fall, men generellt sett erbjuder verk som faller under creative commons väldigt fria tyglar när det kommer till manipulering och publicering av bilderna.